GRATIS EVENEMANG I STOCKHOLM

Stockholms Kulturfestival 2011 - Arka av Teater Åttonde Dagen (61817)

Den spektakulära gatuföreställningen ”Arka” av polska Teater Åttonde Dagen (Teatr Ósmego Dnia) tar upp ett högaktuellt tema som påminner oss om att vi lever i en epok av flyktingar och invandring. Det symboliseras i föreställningen av ett väldigt skepp, en rörlig scen med flera våningar, en bevingad inkarnation av Noaks ark.

”På sju dagar skapade Gud världen. På den åttonde skapades teatern.”
(ur filmen Teater Åttonde Dagen av Joanna Helander och Bo Persson.)

Teater Åttonde Dagen är en av Europas främsta nyskapande teatrar och mottagare av flera prestigefyllda teaterpriser. Under kommunismen kämpade teatergruppen för de mänskliga rättigheterna och gav stöd till Solidaritetsrörelsen. Deras politiska engagemang togs upp förra året i SVTs inslag om Polen i ”Kobra”.

Gruppen har uppmärksammats i Sverige bl a med Bo Perssons och Joanna Helanders prisbelönade långfilmsdokumentär ”Teater Åttonde Dagen” från 1992.– Det är med återseendets stora glädje vi tillsammans med Polska Institutet presenterar Teater Åttonde Dagen i årets Kulturfestival i Stockholm. Alltsedan tidigt 80-tal så har gruppen spelat en avgörande roll i polskt teater- och kulturliv. Men även de många kontakterna till Sverige och Stockholm har gjort starka intryck på delar av svenskt teaterliv. Nu är de tillbaka, fortfarande högst vitala och spännande, med en av sina viktigaste produktioner, ”Arka”, som aldrig visats i Stockholm tidigare. Föreställningen, som ges på Sergels torg mitt i Stockholm city, placerar in Teater Åttonde Dagen bland dagens stora europeiska gatuteaterensembler, säger festivalchefen Claes Karlsson.


”Arka” har visats i den dåvarande europeiska kulturhuvudstaden Bologna år 2000, på Festival de Théâtre de Rue i Aurillac, på Internationella teaterfestivalen Malta i Poznan, på Fira de Teatro i Tàrrega och dessutom
i bl a Mexiko, Colombia, Venezuela, Brasilien, Singapore och Sydkorea.

-------------------------------------------------------------------------------------
OBS! GRATIS I STOCKHOLM har närmare 300 filmer från Stockholms Kulturfestival. Se länken till Youtube nedan!

Lokal/plats: Sergels Torg
Datum: Tisdag den 16 augusti 2011
Tid: 22:00 - 23:00
Mer info: Stockholms Kulturfestival hemsida
Mer info: Stockholms Kulturfestival facebook
Mer info: Filmer från KulturfestivalenDitt namn: * Din e-postadress:
Mottagarens namn: * Mottagarens e-postadress:
Meddelande: